Mușcătura de șarpe

MIT: pentru un sarpe veninos nu este nimic mai placut decat sa isi scufunde coltii în glezna ta.
REALITATE: serpii evita oameni şi nu va vor muşca cu excepţia cazului în care se simt amenintati. Chiar şi aşa, ideea greşită că serpii sunt agresivi persista alaturi de alte mituri despre ceea ce trebuie să faci dacă esti muscat.

ATENTIE: Victima muscata de vipera – Poate muri in cinci ore, prin sufocare, hemoglobina din sange formand, impreuma cu veninul un compus stabil (veninul acesteia este o hemotoxina). Totusi moartea cauzata de muscatura unui sarpe veninos survine in cazuri rare. mai mult de jumatate din muscaturile de vipera sunt “uscate” fara inoculare de venin. Efectele unei muscaturi de sarpe veninos variaza in functie de varsta, conditia fizica si starea de sanatate a vitimei. O muscatura de sarpe poate sa afecteze victima, dar si pe membrii grupului, din punct de vedere psihic, impiedicand luarea masurilor necesare.

SIMPTOMELE MUSCATURII DE VIPERA:

 • durere acuta
 • tumefierea (umflarea) zonei afectate;
 • una sau două urme de înţepătură;
 • semiconştienţa;
 • decolorarea sau colorarea in violet sau negru a pielii din zona in care a paruns veninul si necrozarea tesuturilor.
 • alte simptome generale: senzaţie de greaţă, vomă, tulburări de vedere, dificultăţi de respiraţie (tahipnee), hipersudoraţie (transpiraţie excesivă), dureri abdominale, sete, anxietate si posibila pierdere a cunostintei.

MASURI DE PRIM AJUTOR ACORDATE UNEI PERSOANE MUSCATA DE UN SARPE VENINOS:

 • Incerca ca victima sa ajunga la un la medicul pe cat de repede posibil – singurul tratament eficient este o doză de antivenin. Un doctor ar trebui să trateze toate muscaturile de sarpe, cu excepţia cazului în care sunteţi siguri ca sarpele problema nu este veninos.O muşcătură de la orice tip de şarpe veninos ar trebui să fie întotdeauna considerata o urgenţă medicală. Chiar şi muşcăturile de şerpi neveninosi ar trebui să fie tratate de medic, pentru ca pot aparea reacţii alergice severe.
 • Sunati in peralabil (imediat) la unitatea de prim ajutor la care veti duce victima. Multe nu au pe stoc ser anti-venin si vor avea nevoie sa se aprovizioneze de urgenta, in felul acesta salvati timp pretios.
 • Pozitionati victima intr-o pozitie culcata, cu capul si bustul putin ridicate si locul muscaturii pozitionat sub nivelul inimii. Activitatea fizica trebuie sa fie cat mai redusa cu putinta si nivelul de stres cat mai redus, pentru a putea avea un puls cat mai scazut. In felul acesta se impiedica oarecum raspandirea veninului la organele vitale.
 • Curăţa rana cu apă şi săpun sau servetele antiseptice din trusa de prim ajutor.
 • Imobilizati zona corpului muşcata şi pozitionati-o la nivel mai jos decat inima. Acest lucru va încetini raspandirea veninului in fluxul sangvin.
 • Elimina orice bijuterii sau alte elemente stranse pe corp (cure, bretele), îmbrăcăminte stramta. In caz de reactii adverse la venin, cum ar fi umflaturi de tip soc anafilactic, hainele si accesoriile vor pune probleme serioase la indepartare.
 • Se asigura confortul termic si, daca este posibil, se administreaza oxigen.
 • Monitorizeaza continuu semnele vitale ale victimei (pulsul si respiratia). Monitorizeaza temperatura si semnele instalarii starii de soc sau de intrerupere a circulatiei.
 • Transporta victima daca este posibil; dacă nu, sa incerce sa mearga fara rucsac in spate.
 • Traseaza marginea orice zone tumefiate (umflate) la fiecare 15 minute, cu un stilou pentru a ajuta doctorii sa judeca gradul de expunere la venin.

CE SA NU FACI!

NU incerca sa tai de-a lungul urmelor de colti si sa incerci sa sugi afara sangele cu venin. Aceasta modalitate nu a putut fi niciodata dovedita a fii eficace. Datorita faptului ca sarpele are coltii curbati, “buzunarul de venin”, probabil, nu se află în locul în care credeţi că este; chiar dacă il gasesti, veninul se răspândeşte atât de repede incat nu vei avea ocazia sa extragi prea mult. In plus, circa 20 la sută din numarul muscaturile de sarpe sunt “uscate”, sau total lipsit de venin. O tăietura în piele nu creeaza decat o rană urâtă şi creşte riscul de infectare, cu nici un beneficiu medical real. Daca intr-adevar a fost o muscatura de la un sarpe veninos, veninul aspirat cu gura poate ajunge in fluxul sangvin al salvatorului.

NU se aplica un dispozitiv de aspiraţie. Aspiraţia agresiva poate leza tesutul. Acest procedeu se va folosi doar de catre cadre medicale.

NU se aplică un garou. Restricţionarea fluxului superficial de sânge previne răspândirea veninului dar asta este exact ceea ce nu doriţi să se întâmple. Daca veninul rămâne concentrat in jurul muşcăturii, acesta va distruge rapid celulele, dar daca îi este permis să se răspândească, toxinele se vor dilua şi se va reduce riscul de leziune a tesuturilor. In plus, daca garoul este utilizat abuziv / gresit, poate intrerupe fluxul sangvin de la acel nivel in jos ( partea opusa fata de inima ) si in acest fel sa provoace leziuni ireversibile membrului.

NU se aplica gheata sau obiecte reci. Aplicarea pe termen lung agraveaza rana, reducand circulatia sanatoasa a zonei. Si expunerea la rece pe termen scurt poate fi periculoasa, gheta nu va neuraliza veninul, dar unii specialisti cred ca veninul creste vulnerabilitatea la degeraturi. Extragerea prin aspiratie a veninului poate fi serios ingreunata de racirea puternica a zonei (vasoconstrictie locala si coagularea veninului).

NU se va folosi ser anti-venin ca masura de prim ajutor in teren. Multe persoane au diferite alergii si pot avea un soc anafilactic in urma administrarii acestuia. Apelati la personal calificat

NU se vor consum bauturi alcoolice, cafea, stimulente etc.

(preluare www.traseeromania.ro)

Posted in Articole and tagged , , .