Anul 2020 – Anul Asistentului Medical si a Moașei

2020- ANUL ASISTENTULUI MEDICAL SI MOASEI

Anul 2020 a fost desemnat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) „Anul Asistentului Medical și Moașei”, în onoarea aniversării a 200 de ani de la nașterea lui Florence Nightingale, cea care a pus bazele îngrijirilor de sănătate moderne.

Anul 2020 este important pentru OMS în contextul consolidării activității și titulaturii de „asistent medical” și „moașă” pentru întreg sistemul de sănătate, la nivel global. „Asistenții medicali și moașele sunt esențiali pentru obținerea unei acoperiri de sănătate universale”, afirmă OMS într-un comunicat.

Organizația atrage atenția că, potrivit estimărilor, acest domeniu va înregistra un deficit de forță de muncă de 50% până în 2030. Aceasta în condițiile în care, în multe țări, asistenții medicali și moașele reprezintă peste 50% din totalul forței de muncă din domeniul medical.

La nivel mondial, liderii din domeniul sănătății spun că în statele cu economii în curs de dezvoltare sau țări cu venituri mici, acest palier profesional reprezintă „podul” dintre comunitate și instituțiile de sănătate. Pentru prima dată în istorie, națiunile lumii se vor uni în celebrarea beneficiilor aduse de asistenții medicali și moașe, sănătății populației globale.

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Director General al Adunării Mondiale a Sănătății (OMS) a declarat: „OMS este mândră să nominalizeze anul 2020 ca fiind Anul Asistentului Medical și Moașei. Aceste două profesii din domeniul sănătății sunt de neprețuit pentru sănătatea oamenilor de pretutindeni.

Fără asistenți medicali și moașe nu vom putea atinge Obiectivele de Dezvoltare Durabilă sau Acoperirea Universală cu Servicii Medicale. În timp ce OMS recunoaște rolul fundamental al acestora în fiecare zi, anul 2020 va fi dedicat evidențierii sacrificiilor enorme și a contribuțiilor asistenților medicali și moașelor, precum și asigurării abordării problemei reducerii de personal din cadrul acestor două profesii vitale. Doresc să mulțumesc Consiliului Internațional al Asistenților Medicali și campaniei  Nursing Now pentru creșterea statutului și a profilului asistenților medicali și sunt mândru să contribui la recunoașterea muncii acestora.”

ICN și campania Nursing Now consideră că desemnarea anului 2020 va dezvălui beneficiile  obținerii unei forțe de muncă pregătite corespunzător și plină  de resurse, în toate țările lumii.

Președintele ICN, Annette Kennedy, a afirmat:

„20 de milioane de asistenți medicali din întreaga lume vor fi încântați să își vadă profesia recunoscută în acest mod. Doresc să îl felicit pe directorul general OMS, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, pentru grija și înțelepciunea sa în a vedea beneficiile evidențierii contribuției asistenților medicali în domeniul sănătății, precum și membrilor Adunării Mondiale a Sănătății (AMS), datorită cărora această viziune devine realitate.

Florence Nightingale își folosea lampa pentru a lumina locurile în care lucrau asistenții medicali și sper că desemnarea anului 2020 ca Anul Internațional al Asistentului Medical și Moașei ne va oferi o nouă viziune clară a ceea ce reprezintă profesia de asistent medical în era modernă și a modului în care asistenții medicali pot lumina calea către Acoperirea Universală cu Servicii Medicale și asistență medicală pentru toți.”

(surse: https://medijobs.ro/https://www.oamr.ro/https://rohealthreview.ro/)

Şcoala Postliceală Sanitară Drobeta Turnu Severin, este o instituţie de învăţământ preuniversitar de stat, cu experienţă de 41 de ani în Educaţia pentru Sănătate, care pregătește asistenți medicali pentru doua calificări profesionale acreditate: asistent medical generalist, asistent medical de farmacie.

Scoala Postliceala Sanitara, dupa numele ei vechi, s-a numit scoala profesionala de surori si moase Tr. Severin, regiunea Oltenia, ce a fost infintata in urma cu aproximativ 41 ani. Ulterior  a devenit scoala tehnica sanitara cu o durata de 2 ani pana in 1978 cand s-a desfintat devenind- liceul sanitar-noua forma de invatamant. Liceul sanitar a functionat pana in 1994 concomitent cu infintarea din 1990 a Scolii Postliceale Sanitare cu specializarile Asistent medical generalist, Balneofizioterapie si Asistent medical de farmacie.

VIZIUNEA SCOLII

‘’Educaţia nu este pregătirea pentru viaţă, educaţia este viaţa însăşi.”

Posted in Articole.